Facebook
Google+

Alta-Phos N

foszfor és nitrogén tartalmú lombtrágya

Ki olvas minket?

Oldalainkat 6 vendég böngészi

Belépés

Hova tűnt a tápanyag?

Napjainkra elmondhatjuk, hogy a növény, az állat és ember veszélyesen hiányos tápelem-ellátottsággal néz szembe. Termesztett növényeink "testépítéséhez" alkalmazott intenzív gazdálkodás nagy mennyiségű tápelem kivonását eredményezte talajainkból. A N, P és K makroelemek kijuttatása rendszeresnek mondható, de még mindig kevés figyelmet fordítanak a gazdák a mezo- és mikroelemek visszapótlására. Hiányukban nem lehet a növényi "body-building" azaz a növénytermesztés - eredményes. Ezen túlmenően az intenzív műtrágyázás savanyító hatása, valamint a savas esők az elmúlt 40-50 év alatt jelentős mennyiségű értékes tápelemet lúgoztak ki talajainkból. A fentiek hatására az élelmiszerekben komoly mikroelem és ásványi anyag, valamint létfontosságú vitamincsökkenést lehet megfigyelni. Végső soron kijelenthető, hogy a tápláléklánc végén szereplő ember egészségi állapota veszélyeztetett, hiszen közvetetten, de függ a talajok tápanyag ellátottságától.

 

 

Zöldségek vastartalmának változása 1942-2005

Termény 1942 1966 1990 1995 2005
Fe/mg/kg
Burgonya 110 42 6 4 5
Répafélék 266 130 31 7 8
Kukorica 78 43 35 18 15


Csontritkulás és a környezet-elsavanyosodás összefüggése

(Osteoporosis Centrumok adatai, 1998)

Nr.
Centrum
Megyei átlagos
talaj pH érték
Osteoporosis%
(primer-secunder)
160
Szeged
6,0
35,9
120
Győr
5,9
31,9
140
Balatonfüred
5,5
48,8
130
Hévíz
5,3
55,2
150
Pécs
5,3
63,1
170
Debreen
5,3
54,5
190
Nyíregyháza
5,1
50,6
180
Miskolc
5,0
60,7

További érdekes részleteket a táplálkozástudományi helyzetről az alábbi linken olvashat:

http://egeszseg.embereknek.hu/taplalkozasesegeszseg