Facebook
Google+

Alta-Phos N

foszfor és nitrogén tartalmú lombtrágya

Ki olvas minket?

Oldalainkat 3 vendég böngészi

Belépés

Amit a lombtrágyázásról érdemes tudni!

  • Mivel az elemek egymást gátló hatása a talajban játszódik le, a hiányzó elemek pótlása ebben a közegben nem mindig hatékony és költségtakarékos, ezért egyre népszerűbb megoldás a lombtrágyázás, mely a rendszeres növény védelemi munkákkal együtt is kivitelezhető.
  • A talajtulajdonságoktól és környezeti adottságoktól függően számos esetben még a legprecízebb trágyázás sem biztosítja növényeink optimális tápanyag ellátottságát a vegetációs idő során. Az ilyen időszakok kivédéséhez nyújthat jelentős segítséget a gyakorló gazda számára a levéltrágyázás. A trágyázásnak ez a módja a növény lombozatán keresztül történő tápanyagpótlást jelenti. Hatékonyságát tekintve mintegy 8-20%-kal hatékonyabb lehet az alaptrágyázásnál.
  • Fontos megjegyeznünk, hogy a levéltrágyázás NEM helyettesítője, hanem kiváló kiegészítője a növény talajon keresztül történő tápanyagellátásának!
  • Aszályos évjáratban vízfelvételi problémák miatt különösen megnő a lombtrágyázás jelentősége!
  • Ha gyors és hatékony beavatkozásra van szükség, a lombon keresztüli táplálás szántóföldi körülmények között a leghatékonyabb eljárás.

(Dr. Kalocsai Renátó)

A lombon keresztüli táplálást lehetőleg többször ismételve végezze el, úgymond "nassoltassa" az állományt. Egyszeri kezeléssel csak egy alkalommal "laktatja jól" a növényt a folyamatos mértékletes táplálás helyett. Építse be növényvédelmi kezeléseibe a lombtrágyák kijuttatását. Az egyszeri magasabb dózis alkalmazásával - kedvezőtlen körülmények esetén - a legjobb szándék ellenére perzselést okozhat.

A lombkezelés hatékonysága egyenes arányban van a lombfelület nagyságával.

A permetlé mennyiségének növelésével csökkenthető a perzselésveszély, ezért a javasolt vízmennyiségnél kevesebbel ne, magasabb lémennyiséggel azonban végezhet kezelést.

Ugyanazon lombtrágya többszöri alkalmazása esetén a javasolt kijuttatási intervallumot és a kezelések maximális számát feltétlenül tartsa be!

Általános érvényű javaslat, hogy magas hőmérsékleten - általában 25 0C felett és erős napsütésben ne végezzen kezelést!

Ne kezeljen stresszhatástól szenvedő állományt!


Kombinációs lehetőségek

A gyakorlatban a lombtrágyákat takarékossági megfontolásból a növényvédelmi kezelésekkel egy menetben szokták kijuttatni. A bőséges szerkínálat következtében a kombinációs lehetőségek száma meghatározhatatlan, továbbá az üzemi és klimatikus körülmények is komolyan befolyásolhatják a kombinált készítmények egymásra és a kultúrnövényre kifejtett hatását.

A felhasználási körülményeket figyelembe véve a forgalmazott termékek számos egyéb termékkel keverhetők, azonban ha az ajánlások között nem szerepel, minden új kombináció okozta következményért a felhasználó a felelős. A gyártó csak az új kombináció előzetes keverési próbájára tehet javaslatot, amit a felhasználó saját felelősségére és költségére végezhet el. A fizikai reakciók elemzésén túl, javasolt a növény kis területen történő kezelése és néhány napos megfigyelése is a teljes területen történő alkalmazás előtt. Keverési elképzelését a gyártó honlapján ellenőrizheti: http://www.headland-ag.co.uk/compatibility.asp

Kombináció készítésekor az egyedi terméknél ajánlott lémennyiség helyett javasolt egy magasabb permetlé adag megválasztása.

Perzselő hatású készítményekkel - pl. gyomirtó szerekkel - ne kombináljon lombtrágyát!

Honlapunkon a termékleírásban a keverhetőségre utaláskor * jelölve hívjuk fel vásárlóink figyelmét az elővigyázatosságra.

A termékek használata előtt mindig olvassa el a címkén szereplő tájékoztatást!